Buddleja davidii, biljka iz porodice Buddleja, odlikuje se krupnim cvetom. Cveta u periodu od juna do oktobra meseca. Cvetanje je obuhvaćeno velikim brojem vetova. Cvetovi su skupljeni u gustu terminalnu metlicu dužine do 30 cm. Kod nas je biljka poznata i kao letnji jorgovan.

Budleja je mirisna biljka, veoma dobra za pčelinju pašu u letnjem period kada je paša oskudna.

Za pravilno gajenje biljke u početnim fazama, nakon sadnje, treba obezbediti dovoljno vode i malo hrane. Budleja već u prvoj godini može da naraste do 3 metra. Raste kao žbun. Odlikuje se brzim rastom. Sa đubrenjem Budleje ne treba preterivati jer će onda imati mnogo listova (zelenu masu) a malo cvetova.

I u kasnijim godinama budleja ne traži neko posebno đubrenje, čak dobro uspeva i bez navodnjavanja. Povremeno navodnjavanje u sušnom delu godine će pozitivno uticati na rast i cvetanje biljke. Prilikom sadnje dodati 1 kg peletiranog stajnjaka po biljci.

Budleja nije izbirljiva ni prema tipu zemljišta. Uspeva na svim tipovima zemljišta, čak i ako je zemljište blago zabareno na kome druge biljke ne mogu uspevati BUDLEJA može!

Najbolja sadnja Budleje je u jesen pre prvih mrazeva ili tokom cele godine ako su sadnice kontejnerske.

Da bi biljka cvetala obilno potrebno je biljku orezivati svake godine, a posle precvetavanja skidati precvetale cvetove kako bi produžili period cvetanja i povećali broj cvetova po biljci. Orezivanje Budleje je u proleće navisinu 20-30 cm, skoro do zemlje.

Naša je preporuka da se od Budleje napravi ograda koja će cvetati, a svojim bujnim porastom može služiti i kao niži poljozaštitni pojas na vetrovitom terenu.

Za sadnju kao ogradu preporučen razmak je 1,2-1,5 metara.

Budleju možemo saditi sa potpunim uspehom i u žardinjere ili veće saksije.

Ukoliko je zima baš jaka sa velikim mrazevima bez snega, Budleju možemo dodatno zaštititi nanošenjem sloja malča preko nje. Možemo koristiti razne biljne ostatke kao što su slama, lišće i slično i to u proleće iskoristiti za kompostiranje oko biljke.

Sadnice Budleje možete kupiti u našem rasadniku.