10-SAM_1855Osnov za uspešnu sadnicu tuja je kupovina iste u renomiranim rasadnicima. Definicija rasadnika je veoma jasna i kratka „mesto gde se proizvodi i održava sadni materijal“. Namerno ćemo posveti ceo uvod ovoj temi jer sve češće čujemo: nije mi se primila sadnica sa busenom (naravno busen je u kesici iz apoteke, tempa…), kupili smo i već je bila suva i bezbroj drugih reči i izgovora. Kupovim sadnica sa kamiona je isto kao i kupovina osetljivih lekova, hrane, tehnike, delova … (bezbroj drugih primera)  sa  istih takvih lokacija. Koliko kod priče o svežini, maksimalnom kvalitetu, garanciji deluju primamljivo kupujete sadnicu koja je sigurno neko vreme bez adekvatne nege,bez zalivanja, pod ceradom nekoliko dana kada je jako sunčano …

Po strani da je ta sadnica velikim procentom kupljena za dalju preprodaju od nekog rasadnika uz maksimalno korigovanje cene kod tog proizvodjača. Nije tajna da prilikom kupovine iste sadnice recimo u četvrtak (kada se sadnice doteraju npr: na pijacu cveća) koštaju 1000 -1500,00 dinara, u subotu ili nedelju do 1000,00 dinara maksimalno, a sto se ne proda utorak sreda za te pare dobijate dve i tri iste takve sadnice čak i na kućnu adresu sa gratis prevozom. Sledeći su Vam primeri „predstavništva“ nekih rasadnika sa ili bez istorije o sebi , radnim vremenom od mesec dana proleće jesen, koji od celog predstavništva imaju poljanu tj. livadu …

Nažalost Vama ostaje da se uverite u toku godine šta ste na kraju pazarili i po kojoj ceni  !!!

Čuvanje tuja do sadnje:

Prilikom preuzimanja sadnica tuja, a pre same sadnje potrebno je sadnice smestiti u hladovinu u uspravnom položaju kako bi se moglo obezbediti zalivanje i tuširanje istih. što je temperatura veća potrebno je i češće zalivanje i orošavanje sadnice (po toplom vremenu i po nekoliko puta u toku dana – svakih dva tri sata). U zavisnosti od doba godine i samih vremeskih uslova sadnu je moguće korigovati-odložiti  i vreme sadnje do nekoliko dana  (u jesen, rano proleće  po kišovitom i hladom vremenu, ukoliko su sadnice u saksijama, kontejnerima).

Kvalitetno rasadnički odgojena tuja MORA da ima kompaktan-čvrst busen tj koren. Kod sadnica odgajenih u saksijama-kontejnerima sadnica se mora slobono izvaditi iz saksije da se zemlja ne raspe.  Prilikom kupovine sadnica pod obavezno morate proveriti busen. Ukoliko se busen meka,rasipa se,nije kompaktan isto vam je ko kad kupite secenu jelku, ružu … Neće preziveti.

Ukoliko je dzak od jute-kafeni dzakovi odvezite i vidite sta je sa busenom, ukoliko je u saksiji obavezno je izvadite.

Skidanje dzaka sa busena tuje – vadjenje iz saksije.

Sadnja tuja:

Otkopom sadne jame treba imati u vidu koliki razmak želimo izmedju sadnje i koja je trenutna veličina busena. Zlatno pravilo je da sadna jama bude barem 50-70 % veća od trenutne veličine busena (primer prečnik busena je 30 cm kopate sadnju jamu širine od cca 50 cm ili rov iste širene i željene dužine za sadnju istih).

U zavisnosti od kvaliteta zemljišta potrebno je dodati sveže zemlje za sadnju do kopletne promene zemljišta u sadnoj jami-rupi (tamo gde je kvalitetnija zemlja potrebno je dodati samo neznatnu količinu oko busena, srednje kvalitetno zemljište dodati tj. pomešati postojeću zemlju koju ste iskopali sa kvalitetnijom zemljom za sadnju – a kod zemljišta koje je jako loše (najčešće nasipan šut, ilovača…) komletnu zemlju koju iskopamo treba da uklonimo i da zamenimo sa kvalitetnim zemljom za sadnju.

Kada sve to sprovedemo busen sadnice trebamo da oslobodimo omotača (izvadimo iz saksije, skinemo kesu/pvc omotač) i spustimo u rupu. Dodamo zemlju, odredimo visinu u odnosu busen -zemlja, ispravimo ukoliko sadnica stoji koso i nagazimo petom da bi se zemlja sabila i sadnica dobije početnu statiku. Potom sadnicu treba obilno zaliti – polako sa velikom količinom vode da bi zemlja oko busena lepo slegla, izbacila vazduh, a koren da može da prihvati vodu – vlagu iz rupe.

Zalivanje sadnica tuja:

Najlepše ujedno i najprostije objašnjenje ovog je rečenica da KUPOVINOM TUJE KUPUJETE KUĆNOG LJUBIMCA!!!

Stim da Vam tuja neće lajati, mjaukati, tražiti da je šetate ali UVEK ĆE BITI ŽEDNA.

Količina i učestalost zalivanja zavisi od brojnih faktora = veličine sadnice, kapaciteta zemljišta da akumulira vodu, godišnjeg doba. Uglavnom tuja voli vlažnije zemljište i to joj morate ispuniti. Što je sadnica veća više će piti vode, što je temperatura veća isto, što je zemljište lošije…

Uglavnom prvih nekoliko dana pratite sadnicu i zemljite oko korena, potrebno je da uvek ima vlage.U prvoj godini po sadnji potrebno je očuvati sto više vlage kako bi se koren prihvatio i ojačao u novoj sredini.

Zlatno pravilo zalivanja  kada je temperatura 20 stepeni jednom u deset dana, 25 stepena jednom nedeljno, 30-35 dva puta nedeljno. Esktremi 35-40-45 svaki dan po mogućnosti.

Šišanje – orezivanje tuja:

Skoro svaka tuja je jako zahvalna za šišanje tj. orezivanje. Thuja smaragd čak spada u idealne tuje od kojih mozete praviti brojne umetničke slobode …

Najčešća pitanja za orezivanje tuje su kad i kako se tuje mogu šišati za živu ogradu ukoliko je potrebno. Najprostiji ogovor je kao i travu. Trebaju Vam dobre i oštre makaze ili trimer za živu ogradu. Ukoliko skracujete manju zelenu masu do 20 cm niste uslovirani sa vremenom orezivanja. Ukoliko je potrebno radikalno skrtati visinu i širinu  onda je preporučivo u rano proleće ili jesen.

Vezivanje tuje kao zaštita od snega:

U nasem klimatskom području u toku zume može doci do veće količine sneznih padavina. Ukoliko su tuje mlade 2-10 godina pozeljno ih je pred zimu uvezati da nebi došlo do snegoloma. Naime dok su mlade one imaju u toku godine intezivan prirast i dosta veću zelenu masu od odrvenelog dela. Prilikom padavina sneg se polako lepi za zelenu masu i počunje svojom težinom da je opterećuje i vuče na dole. Najčesće su to mlade i tanke grane sa dosta zelenih četina. Da sneg ne bi preopteretio sadnicu i doveo do snegoloma – pucanja potrebno je od vrha sadnice ka dole uraditi nekoliko prostih kružnih vezova na umerenoj razdaljini jedan od drugih (20-50 cm). Cilj tog vezivanja je taj da više tanjih grana koje se lagano skupe i vežu postaju dosta jače i otpornije na samo opterećenje. Za to je najbolje koristiti klasičan zidarski konopac ili nesto umerene čvrstine. NIKAKO NE TREBA UVIJATE TUJU U NAJLONSKE DŽAKOVE, STREČ FOLIJU I KOMLET DA JE OBLOŽITE – To dovodi do „gušenja“ same tuje i pri suncu sigurno će se temperatura ispod najlona podići više nego što treba.

Žutilo tuja:

Svi četinari u jesen, sredinom semptembra – počinju sa čišćenjem nepotrebnih četina koje nemaju funkciju. Tako i kod tuja sredinom semptembra počinje njeno fiziološko čišćenje. To je proces gde tuja svoje dve godine stare četine odbacuje.

Kako u visinu tako i u širinu zelena masa tuje raste.  Vremenom deo četina  ostaje unutar same tuje koji ne dobija svetlost. Kako te četine bez svetlosti ne mogu vršiti fotosintezu postaju potencijalna opasnost za brojne patogene, sama biljka ih odbacuje. Žutilo počinje najčešće sredinom semptembra i traje do prvih jačih mrazeva – najčešće sredine novembra, početka decembra. U vetrovitim područijima to obično sa vetrom otpadne samo. Poželno je da pre zimskog vezivanja očistite te suve grane ukoliko su ostale da nebi stvarali mogućnost da se neki patogeni u njima nastane.