Merlo

Merlot (Merlau, PlantMedoc)

50 loznih kalemova – 3.000,00 dinara

Sorta je poreklom iz Francuske.
Ukoliko sadite novi vinograd, a ljubitelj ste crvenih vina, merlo je siguran. U kakvoj god da ste regiji, grožđe će sazreti na vreme. Koliko god da su teški uslovi u nekoj godini (berbi), svakako ćete proizvesti crveno vino. A možete da proizvedete i belo…
U toplijim krajevima ima arome zrelog voća, a u hladnijim mezoklimatima herbalnije arome. U svakom slučaju, intenzivan i prepoznatljiv. Merlo. 

Jedno od najcenjenijih vina sveta, Chateau Petrus, proizvodi se (skoro) isključivo od merloa, mada se u vinima Pomerola računa da merlo ima učešće u kupaži sa oko 80 odsto.

U zavisnosti od klona merloa varira i veličina bobice, ali je karakteriše tanka pokožica i povišena osetljivost na spoljne uticaje, u odnosu na bordoške rođake.
Boja vina direktno zavisi od stila, ali i od podneblja, te ćete naići na bele, ružičaste, ali i veoma obojene merloe, gotovo „crne“. 

Smatra se da postoje tri prepoznatljiva stila vina od merloa:

  • lagana, voćna vina, sa veoma malo tanina, 
  • voćna vina sa ozbiljnijom taninskom strukturom,
  • teška, ekstraktivna vina, puna i zahtevna.

Za merlo se vezuju arome trešanja, kupina, borovnica, šljiva …

U zrelijim vinima, koja su duže vremena provela u drvenim sudovima, dominiraju note karamele, čokolade, kafe i duvana.
Vina proizvedena od merloa često su meka, somotasta, sa dominantnim voćnim aromama – šljive, kupine, zrelih trešanja…
Iako je uopšteno mišljenje da ova vina sazrevaju brže od kabernea, neki primeri iz godine u godinu pokazuju da pojedini merloi mogu da sazrevaju decenijama u boci.

Merlo je jedna od najzahvalnijih vinskih sorti vinove loze za uzgoj. Sazreva dve nedelje ranije od kaberne sovinjona, što naročito pravi razliku u lošim, kišnijim godinama.
S obzirom na to da je pokožica tanka i osetljiva na spoljne uticaje, merlo traži dobro provetrene terene.
Naći ćete zasade na lakim, peskovitim zemljištima, ali i na dubokim smonicama, peskovitoj gajnjači, te i na krečnjačkim terenima.

Merlo je, uopšte gledano, rodna do veoma rodna sorta. U zavisnosti od zemljišta na kojima se uzgaja, podloge i klona, prinosi mogu biti obilniji, pogotovo u toplijim podnebljima sa raspoloživom vodom za navodnjavanje. Međutim, najbolja vina merloa svakako dolaze iz starih zasada, gde su prinosi minimalni, a potencijal grožđa najveći.