Hrizantema lat. naziv Chrysanthemum, poreklom je iz Japana i Kine. Hrizantema se gaji u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Cvet je simbol japanske carske porodice, preko Japana i dalekog istoka hrizanteme su osvojile svet. Neki od naziva su joj i zimska ruža, šuman, jesenja ruža, volovske oci.
Visoke sorte sa većim cvetovima, koriste se kao rezani cvet.
Biljka je sivozelena do 50 cm visoka. Stablo hrizantema je relativno debelo razgranato, a lišće je naizmenično raspoređeno i perasto. Postoji više sorti i više boja, kod nekih sorti hrizantema cvet je beo, a pri dnu žut ili purpuran, a kod nekih je sasvim žut, rozi, narandžast, crven, ljubičast. Cvetovi su različite veličine, od jako sitnih do krupnijih, veličine od 6-15 cm, jednostavni, slojeviti i puni.

Razmak prilikom sadnje hrizantema je od 40-50 cm u redu.
Mogu da se sade pojedinačno ili u grupe. Ako se kombinuju sa zimzelenim vrstama, daju veoma dekorativan izgled.
Da bi dobili oblik malog drveta, treba da  im se odseku donje grane u željenoj visini, to možete da uradite u žardinjeri.
Jesenja hrizantema naraste od 30 do 80 cm, ima razvijen koren.
Održavanje i nega  
Najviše joj odgovara gajenje u žardinjeri i u saksiji. Da bi se sačuvao njihov loptast žbun, treba ih staviti na sunčano mesto. Posle cvetanja treba je skratiti na visinu oko 20 cm. Tokom zime, pre mraza se izvadi iz zemlje i čuva na temperaturi od 7 stepeni u sanduku sa kompostom, takođe i ako ostaje u saksiji, temperatura treba da bude ista.
Kada u proleće krenu mladi izdanci, hrizantemi skratiti vrhove i prihranjivati kalijumom i azotom.
Mini hrizanteme
Kod nas je gaje i mini hrizanteme, koje imaju veliki broj sitnih cvetova. Veoma su guste i bogato cvetaju, nemaju oslonac jer formiraju divni žbun.
Imamo u ponudi širok spektar boja, za distribuciju u Vašoj cvećari više informacija na 064 219 55 83, posle 15.30 časova.