St saksijaUkoliko ste ljubitelj voća zadovoljstvo gajenja, berbe i doživljaja ukusa sopstvenog svežeg voća jedno je od najvećih u baštovanstvu. Uzgojem patuljastih formi možete sebi priuštiti Mini kruškamini voćnjak na terasi, balkonu, pored staze i sl.

Voćnjak može da bude i ukrasan i produktivan.

Selekcijom i ukrštanjem su dobijene mnogobrojne sorte voća koje za svoje uspevanje ne traže veliku površinu, već par kvadrata, a uspešno se mogu gajiti u saksiji na terasi, balkonu ili u dvorištu.

Pat breskvaNeke biljke imaju privlačne cvetove ili lepe listove, dok su plodovi najčešće i ukrasni i jestivi. Gajenje patuljastog voća je sve popularnije.

Patuljaste sorte imaju stablo niskog rasta i uglavnom su samooplodne. Za 8-10 godina Pat kajsija 1dostižu maksimalnu visinu od 1,5 m. Gaje se u zemlji na rastojanju od oko 1 m ili u posudama veličine preko 35 cm. Prikikom gajenja moguće je formirati krunu tj. raspored grana po sopstvenoj želji. Orezuju se u proleće.

Većina voća više voli plodnu ilovaču i humusom bogatu zemlju. Svim uzgojnim formama je potrebno dosta sunca jer se tako stvara šećer u plodu, a to znači više sunca – slađi plod. St jabuka saksija XRedovno ih prihranjujte i zalivajte tokom vegetacije, naročito ako su u saksijama, a posebno u fazi cvetanja i formiranja ploda.