Proizvodnja rasada, ožiljavanje reznica, kvalitetan uzgoj biljaka u saksiji je veoma ozbiljan posao na koji utiče više faktora. Temperaturu, svetlost i vlažnost u procesu proizvodnje možemo obezbediti i veštačkim putem. Jedan od načina obezbeđivanja toplote su i električni grejači za podno zagrevanje. Postoji više proizvođača električnih grejača,  kao i više načina postavljanja. Opisaćemo jedan od načina postavljanja koji se koristi u proizvodnji rasada povrća i cveća.

Slika 1. Izrada postolja

Slika 1. Izrada postolja

Postolje za leju (proizvodni sto), dimenzije 700 x 200 x 20 cm. Dimenzije određujete zavisno od prostora kojim raspolažete. Proizvodni sto se postavlja na visinu koja omogućava nesmetan rad na samom stolu (oko 90 cm). Sto se može izraditi od različitih materijala, ovom prilikom je od drveta. Treba voditi računa o tome da bude ravan i da kasnija opterećenja ne dovedu do deformisanja patosa.

Prvi sloj koji se nanosi je stiropor. Debljina sloja stiropora može biti od 1-5 cm. Stiropor služi da spreči prodor toplote i da svu toplotu, koju proizvede grejni kabl, usmeri ka nivou na kom se nalazi biljka. Deblji sloj stiropora stvara bolju izolaciju. Na slici je sloj stiropora od 1 cm.

Slika 3. Priprema za drugi sloj

Slika 3. Priprema za drugi sloj

Kada se završi postavljanje stiropora, razvlači se sloj pvc-folije i to preko stiropora i unutrašnjih stranica proizvodnog stola, kako bi se što više smanjilo gubljenje toplote.

Debljina sloja peska ne bi trebalo da bude manja od 2 cm. Pesak se dobro izravna,a potom se postave klinovi oko kojih se postavlja grejni kabl. Na sredinu treba postaviti graničnike kroz koje se provlači grejni kabl. Graničnik sprečava i da dođe do ukrštanja (dodirivanja) delova grejnog kabla.

Slika 5. Postavljen grejač

Slika 5. Postavljen grejni kabl

Pre postavljanja grejnog kabla treba odrediti mesto gde će biti postavljen termostat sa sondom. Mesto postavljanja termostata je i mesto sa kog polazi i gde završava grejni kabl, tj. gde će grejni kabl biti uključen u struju.

Šema postavljanja grejaca

Slika 6. Nanošenje sloja peska preko grejača

Slika 6. Nanošenje sloja peska preko grejnog kabla

Preko postavljenog i zategnutog grejnog kabla nanosi se drugi sloj peska koji bi trebao da bude deblji, optimalno 5-10 cm. Debljina sloja peska služi za održavanje konstantne temperature prilikom zagrevanja. Što je sloj peska deblji to je temperatura konstantnija, pa je period između uključivanja grejača duži. To može biti izuzetno važno za sredine u kojima često dolazi do prekida u napajanju električnom energijom.

Slika 7. Završeno postavljanje

Slika 7. Završeno postavljanje

Pripremljen proizvodni sto. Na sto se postavljaju kontejneri, saksije i sl.

U nastavku par fotografija gde se grejač postavlja ispod podnih pločica:

Na pripremnjenom podu razvučen grejač

Na pripremnjenom podu razvučen grejač

Može se postaviti i u Г

Može se postaviti i u Г

Preko grejača se lepe pločice

Preko grejača se lepe pločice

Fugovanje, cokla i grejanje je postavljeno

Fugovanje, cokla i grejanje je postavljeno