Kod nas možete naći veliki broj vrsta sezonskog cveća za dvorišta i balkone.

Informacije na:

agrojug.klaster@gmail.com

klaster.agrojug@gmail.com

Hrizantema lat. naziv Chrysanthemum, poreklom je iz Japana i Kine. Hrizantema se gaji u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Cvet je simbol japanske carske porodice, preko Japana i dalekog istoka hrizanteme su osvojile svet. Neki od naziva su joj i zimska ruža, šuman, jesenja ruža, volovske oci.
Visoke sorte sa većim cvetovima, koriste se kao rezani cvet.
Biljka je sivozelena do 50 cm visoka. Stablo hrizantema je relativno debelo razgranato, a lišće je naizmenično raspoređeno i perasto. Postoji više sorti i više boja, kod nekih sorti hrizantema cvet je beo, a pri dnu žut ili purpuran, a kod nekih je sasvim žut, rozi, narandžast, crven, ljubičast. Cvetovi su različite veličine, od jako sitnih do krupnijih, veličine od 6-15 cm, jednostavni, slojeviti i puni. 

Razmak prilikom sadnje hrizantema je od 40-50 cm u redu. 
Mogu da se sade pojedinačno ili u grupe. Ako se kombinuju sa zimzelenim vrstama, daju veoma dekorativan izgled.
Da bi dobili oblik malog drveta, treba da  im se odseku donje grane u željenoj visini, to možete da uradite u žardinjeri.
Jesenja hrizantema naraste od 30 do 80 cm, ima razvijen koren.
Održavanje i nega  
Najviše joj odgovara gajenje u žardinjeri i u saksiji. Da bi se sačuvao njihov loptast žbun, treba ih staviti na sunčano mesto. Posle cvetanja treba je skratiti na visinu oko 20 cm. Tokom zime, pre mraza se izvadi iz zemlje i čuva na temperaturi od 7 stepeni u sanduku sa kompostom, takođe i ako ostaje u saksiji, temperatura treba da bude ista.
Kada u proleće krenu mladi izdanci, hrizantemi skratiti vrhove i prihranjivati kalijumom i azotom.
Mini hrizanteme 
Kod nas je gaje i mini hrizanteme, koje imaju veliki broj sitnih cvetova. Veoma su guste i bogato cvetaju, nemaju oslonac jer formiraju divni žbun.
Engleska muškatla lat. naziv Pelargonium grandiflorum naziva se i veliko-cvetna muškatla. Mnogo je nežnija i osetljivija od običnih i visećih. Njen cvet je krupniji, veoma lep, sa prekrasnim šarama. Lišće joj je čvrsto, kovrdžavo, a po ivici nareckano.
Održavanje – posle precvetavanja grančice treba orezati. Engleska muškatla voli mnogo svetlosti, pa je treba držati na sunčanom prozoru. Leti, za vreme velikih žega treba je malo zakloniti, omogućiti zasenu u periodu najjačeg sunca u toku dana između 12-16 časova. Engleska muškatla zahteva nešto lakšu mešavinu zemlje, zahteva dobru drenažu i svakodnevno zalivanje u toku letnjih meseci. Kako bi imali cvet tokom celog leta i jeseni potrebno je na svakih 10-14 dana prilikom zalivanja dodati prihranu za cvetnice (sa većim procentom K). U proleće prilikom presađivanja biljci dodati đubriva sa kontrolisanim otpuštanjem hranjivih elemenata.

       F O T O G R A F I J E:

Muškatla, hibrid „kaliope“ izdvaja se živopisnim bojama i bogatim grananjem. Iako su otporne na bolesti, treba ih pažljivo negovati.

Muškatli najviše odgovara svetlo mesto, zašticeno od podnevnog sunca. Optimalna temperatura za gajenje muškatli je od 10 do 27 stepeni. Na nižoj temperaturi one polako počinju da propadaju. Na 10 stepeni ulaze u fazu mirovanja i mogu preživeti dosta dugo, ali ne rastu i ne cvetaju. Na temperaturi višoj od 30 stepeni njihov rast se takođe zaustavlja.

Zalivanje muškatli mora da bude redovno, ali umereno. Neophodno je da biljke imaju dovoljno vlage, da listovi ne bi uvenuli. Previše vlage i preterano zalivanje izaziva truljenje korena i zato zemljište treba da bude ravnomerno vlažno. Poželjno je da se gaje u manjim saksijama da bi se zemljište osušilo između zalivanja.

Muškatle često cvetaju i u jesen ako su noći prijatne. Krajem septembra ukloniti sve cvetove da bi biljka štedela energiju. Većina listova opadne preko zime. Uvele listove je najbolje da uklonite rukom.

U kasnu jesen, pre mraza, muškatle treba da skratiti na 20-tak santimetara, a uvele i oštećene listove ukloniti. Muškatle se zatim ostavljaju u prostoriju sa temperaturom od 8 do 10 stepeni. Tople i mračne prostorije nisu pogodne za prezimljavanje.

Muškatle vole dosta vazduha oko korena i zemlja ne treba da bude previše zbijena. Zemlja takođe ne treba da bude ni previše rastresita da ne bi predugo zadržavala vodu. Nakon sađenja prvih 15 dana muškatla se zaliva čistom vodom, a onda se počinje s prihranom. Muškatle jakih i neobičnih boja cvetova ne treba da sadite na najjačem suncu, jer listovi mogu da blede, a cvetanje će se smanjiti. Prihranjuju se đubrivom za muškatle, onim na bazi guana ili osmokotnim đubrivom za cvetnice.

Tokom vegetacije prihranu muškatla treba obavljati zalivanjem 1-2 puta nedeljno rastvorom za muškatle. Muškatle, kao ni ostale biljke čiji listovi imaju dlačice, ne smeju se prihranjivati prskanjem preko lišca.

.

DIPLADENIA (Brazilski jasmin)

Dipladenija je predivna biljka puzavica, mirisnih cvetova, koja je došla iz tropskih krajeva južne Amerike. Brazilski jasmin, iz familije Apocynaceae, počinje da cveta u prolećnim mesecima, ali glavne cvetove dobija u toku vrelih letnjih meseci. Potrebno mu je mnogo svetlosti, ali se ne sme izlagati direktnom suncu.

 

.