Vreme je za ZEO MIN

ZEO MIN je neorganski oplemenjivač zemljišta namenjen za efikasnu i dugotrajnu neutralizaciju kiselosti, te poboljšanje fizičko-hemijskih osobina zemljišta.

U svom sastavu sadrži i zeolit pa je efikasnost ovog proizvoda višestruko poboljšana:

  • Reguliše kiselost zemljišta,
  • Poboljšava strukturu zemljišta,
  • Smanjuje upotrebu mineralnih đubriva do 20 % (zadržava azot i kalijum u zoni korena i podiže efikasnost fosfora),
  • Inaktivira teške metale u zemljištu,
  • Poboljšava usvajanje mikroelemenata,
  • Reguliše vodni režim zemljišta,
  • Delimično repelentno deluje na nematode.

Razni zagađivači okoline, među kojima su i neprimerena upotreba pesticida i mineralnih đubriva u poljoprivrednoj proizvodnji, mogu dovesti do zaslanjivanja i zakišeljavanja zemljišta, kao i unosa raznih štetnih materija u zemljište što se odražava na kvalitet zemljišta, vode kao i na kvalitet poljoprivrednih proizvoda. Veliki problem u poljoprivrednoj proizvodnji predstavljaju upravo kisela zemljišta, odnosno zemljišta sa pH vrednostima ispod 7, što je za većinu kulturnih biljaka nepovoljno za njihov rast i razvoj.

Smanjenje kiselosti zemljišta (pH zemljišta) može se obaviti i unosom većih količina raznih proizvoda koji su bazirani na kalcijum-karbonatu. Nedostaci ovakve kalcifikacije su poremećaj odnosa kalcijuma i magnezijuma u zemljišta te blokade usvajanja magnezijuma od strane biljaka. Naime, poznato je da je magnezijum usvojiv samo pod uslovom da je odnos Ca:Mg do 5:1. Kod ovog odnosa, kada kalcijuma ima znatno više, biljka teško usvaja magnezijum koji je vrlo bitan kod stvaranja hlorofila.

Zeo min prilikom sadnje voća

ZEOMIN je formulisan upravo kao nastojanje da se otklone nedostaci kalcifikacije do sada poznatim sredstvima ali i da mu se prošire pozitivni učinci u zemljištu.

U ZEOMINU je odnos Ca-Mg idealan te se može reći da je ovaj proizvod odlično kalcijum-magnezijumovo đubrivo. U želji da se u jednom zahvatu zadovolji što više potreba biljaka za hranjivim materijama, ovaj proizvod sadrži i nekoliko mikroelemenata:

Mg – 17%, Fe – 1,63%, Zn – 0,43%, Cu – 0,25%, Mn – 0,35%, SiO – 12,8%

Sa količinom od 500 kg/ha, podiže se pH od 0,7-1 kod jako kiselog zemljišta, dok kod alkalnog ne utiče bitno na pH vrednost zemljišta (potvrđeno u nizu ogleda obavljenih na različitim terenima i vrstama zemljišta te višegodišnjom upotrebom ZEOMINA).

Zbog prisustva zeolita-klinoptilolita u sastavu ZEOMINA, ovaj proizvod reguliše vodovazdušni režim u zemljištu, poboljšava strukturu zemljišta, inaktivira teške metale, podiže hranidbeni nivo fosfora (korekcijom pH zemljišta fosfor postaje usvojiv, odnosno nedostupni oblici fosfora prelaze u, za biljku dostupne oblike).

ZEOMIN je u upotrebi pokazao odlične rezultate na brojnim povrtarskim i voćarskim kulturama npr. na malini je povećan prinos do 50%, na paprici do 20% (parcela je bila pod vodom dva meseca), na kupusu je pored povećanja prinosa otklonio i kupusnu kilu (Plasmodiophora brassicae), na vinovoj lozi i mladom zasadu nektarine je uočen skoro dvostruko bolji napredak biljaka u odnosu na netretirane površine.

Registrovan za organsku poljoprivrednu proizvodnju.

Način primjene: ZEOMIN obavezno inkorporirati u zemljište u jesen ili u rano proleće na dubinu 10-15 cm.

Doza primjene: 300-500 kg/ha

Kod ekstremno kiselog zemljišta, dozu povećati uz konsultacije sa stručnom osobom.

Pakovanja: 5 kg, 25 kg