Naš prilog o aroniji
emitovan u poljoprivrednoj emisiji „našasela“
možete pogledati 
OVDE:

Trogodišnja sadnica Aronije

Crnoplodna Aronija (Aronia Melanocarpa L.) je donešena u Europu  iz istočnog dela Severne Amerike. Navodno su je poznavali tamošnji Indijanci, njene plodove su sušili i upotrebljavali za zimske pogače.

Aroniju kao hrana i lek, su prvi počeli upotrebljavati Severnoamerički Indijanci. Kako plodovi aronije dugo vremena ostaju na grmu i ne kvare se, Indijanci su  se hranili njima, plodove su sušili i mleli, te mešali sa životinjskom mašću i osušenim mesom.

Sušeni plodovi aronije bili su hrana za zimu, te lek protiv želučanih i crevnih tegoba i proliva. Osim zrelih plodova, severnoamerički Indijanci su kao lek upotrebljavali i listove i koru aronije. Tokom leta su sušili listove i koru, pripremali su čaj, koji su koristili kao sredstvo protiv proliva i za zaustavljanje krvarenja iz rana.

  • GLAVA – poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave te pomaže kod glavobolje i migrene.
  • ENDOKRINE ŽLEZDE – pospešuje bolji rad štitnjače, poboljšava i reguliše izlučivanje njenih hormona, te pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti.
  • KRV I KRVNE ŽILE –  čisti krv , pospešuje cirkulaciju krvi, smanjuje previsok krvni pritisak, smanjuje količinu šećera u krvi te pomaže kod ateroskleroze, upale vena i proširenih vena.
  • ŽELUDAC – smiruje grčeve i bolove želuca, smiruje upalu sluznice želuca, te pomaže kod čira na želucu i želučane nervoze.
  • CREVA – smiruje grčeve i bolove creva, smiruje upalu sluzokože creva i zaustavlja prolive.
  • JETRA I ŽUČ – pospešuje bolji rad jetre i izlučivanje žuči, pomaže jetri da neutrališe štetne materije, te pomaže kod bolesne i oštećene jetre, kod upale žučnog mehura i žučnih kanala, žutice, žučnog  peska i žučnih kamenaca.

Upotreba plodova ove biljke je višestruka. Naime, poznati su brojni lekoviti učinci njenih zrelih plodova koji pored prirodne boje-antocijana, sadrže i vitamine A, B, C te minerale koji su korisni za krvotok, koji uravnotežuju krvni pritisak, leče jetrene i želučane tegobe, čir, migrenu, šećernu bolest, aterosklerozu i brojne druge bolesti. A da je aronija vredan prirodni lek, najbolje potvrđuje podatak kako korištenje njenih lekovitih plodova pomaže u lečenju tumora i vrtoglavica zbog bolesti unutršnjeg uva.

Zanimljivo je da su njeni plodovi masovno korišćeni nakon katastrofe u Černobilu. Naime, vojnici su tada jednokratno na smenu (po tri minuta) po ultimativnoj naredbii morali lopatama ručno skupljati, zatrpavati i sanirati oslobođeni radioaktivni otpad, pri čemu su bili izloženi velikoj radijaciji. Kako bi ublažili zdravstvene tegobe ozračenih osoba, koristili su, ni manje ni više, nego plodove aronije. Osim toga, ruskim doktorima aronija je sredinom tih 80-tih godina već bila dobro poznata. Tim više što je u gradu Bijsku još od 1966. godine osposobljena fabrika u kojoj su se iz plodova aronije proizvodile vitaminske tablete.

Kod nas možete dobiti sve potrebne informacije o Aroniji, sadnicama Aronije, sadnji, …
Informacije o Aroniji i porudžbine na: agrojug.klaster@gmail.com,
klaster.agrojug@gmail.com
ili
064 219 55 83 (od 15.oo do 20.00 h)