Zimskim prskanjem voćaka i vinove loze suzbija se veliki broj prouzrokovača bolesti i štetočina.

Zimsko prskanje se izvodi u vreme mirovanja vegetacije. Najboiji rezultati se postižu u drugoj polovini februara ili početkom marta.

Štetni organizmi gajenih voćaka su vrlo aktivni u toku čitave vegetacije, kada se i izvodi najveći broj tretiranja. Međutim, sa zaštitom voćaka od prouzrokovača bolesti i štetočina počinje se još u toku mirovanja vegetacije (zimsko tretiranje voćaka), koje je veoma značajna i obavezna mera u proizvodnji voća.

Zimskim tretiranjem suzbija se veliki broj štetnih organizama:
Insekti:
1. Štitaste vaši (Coccidae, Lecanidae)
2. Lisne vaši (Aphididae)
3. Krvava vaš (Eriosoma lanigerum Hansen)
4. Jabukin cvetojed (Antonomuspomorum 1,.)
5. Jabukin moljac (Hyponomenta malinellus Xell.)
6. Šljivin moljac (Hiponomenta padellus I..)
7. Breskvin moljac (Anarsia linealella Zell.)
8. Kruškina buva (Cacopsylla spp.)
9. Mrazovci (Geomeiridae)
10. Gubar (Lymantria dispar I,.)
11. Kukavičija suza (Malcosomci neustria L.)
12. Smotavci (Tortricidae);

Prouzrokovači bolesti:
1. Taphrina deformans Tul. (prouzrokovač kovrdžavosti lišća breskve)
2. T. pruni Tul. (prouzrokovač rogača šljive)
3. Botrytinia fitckeliana Whetzcl (prouzrokovač truleži)

Pored napred navedenih štetnih organizama, zimskim tretiranjem voćaka i vinove loze suzbijaju se i mnogi pregljevi (Acarinae), mahovine i lišajevi, kojima su vrlo često obavijena stabla šljiva i drugih voćnih vrsta, gde se sprovodi neredovna zaštita tokom vegetacije ili se uopšte ne sprovodi.

U klimatskim uslovima Šumadije, južne, jugoistočne i zapadne Srbije, za zimskim tretiranjem voćaka ukazuje se potreba svake godine, iz razloga što se najveci broj voćnjaka nalazi u blizini šuma. Šume su pored voćnjaka, domaćini velikog broja insekata, koji tokom jeseni polažu jaja, kako na stablima šumskog drveća, tako i na stablima gajenih voćaka: gubar, lisne vaši, mrazovci, kukavičja suza, smotavci i drugi.

U periodu 2002-2004. godine, od kada se DNOC ne proizvodi i ne koristi u našoj zemlji za zaštitu voćaka od prouzrokovača bolesti i štetočina, došlo je do prenamnoženosti, u nekim proizvodnim područjima voćaka, staklastih i lisnih vaši, kruškine buve, a naročito gubara, koji ozbiljno ugrožava zasade voćaka u blizini šuma poslednjih nekoliko godina.

Zimski pregledi – voćaka su veoma značajni i na osnovu rezultata pregleda utvrđuje se neophodnost izvođenja zimskog tretiranja.

Na granama, grančicama, u naborima ili ispod ispucale kore voćaka, zimu provodi veliki broj štetnih insekatskih vrsta i pregljeva.

Zimski pregledi voćaka izvode se u vremenu mirovanja vegetacije (novemar-mart). Pregledaju se jednogodišnje, dvogodišnje, a vrlo često i trogodišnje grančice i rodni kolači.

Grančice se pregledaju u laboratoriji ispod binokulara. Pre pregleda grančice se skraćuju na prikladnu duzinu (2-6 cm) radi lakšeg pregleda. U toku pregleda beleži se broj utvrđenih štetočina, a po završetku pregleda prognozira se intezitet pojave i štetnost.

Zimskim pregledima utvrđuje se prisustvo velikog broja štetnih organizama na voćkama  brojnost jaja lisnih vašiju, gubara, kukavičje suze, crvenog preglja i mrazovaca, zatim larve šljivine štitaste vaši, kalifornijske vaši, krvave vaši, glogovca, žutotrbe, smotavaca, jabuktnog moljca i dr. štetočina. Tokom februara i marta, sa porastom temperature, aktiviraju se odrasli insekti kruškine buve i jabukovog cvetojeda i njihovo prisustvo se utvrđuje pregledom većeg broja grančica i pupoljaka.

Vreme izvodenja zimskog tretiranja – izvodi se u vreme mirovanja vegetacije, odnosno od opadanja lišća u jesen pa do početka vegetacije u proleće. Međutim, najbolji rezultati u suzbijanju štetnih organizama se postižu kada se zimsko tretiranje izvodi u drugoj polovini februara ili početkom marta, upravo pred samo kretanje vegetacije. Međutim, koštičavo voće, malinu i kupinu treba tretirati nešto ranije, jer ove voćne vrste kreću ranije sa vegetacijom.

Sredstva za zimsko tretiranje. Pošto je dozvola za proizvodnju i promet sredstava na bazi DNOC u našoj zemlji istekla 2002. godine i dosada nije obnovljena, proizvodači voća i grožđa najverovatnije i u ovoj sezoni ne mogu računati na preparate na bazi DNOC. Praktično rečeno, proizvodnja i promet DNOC od 2002. godine je zabranjena u našoj zemlji. Međutim, zbog sve izraženijih problema u zaštiti voćaka od štetnih insekata, Udruženje voćara je uputilo zahtev Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za jednokratni uvoz DNOC za rešavanje problema gubara koji je u kalamitetu, a takođe i štitastih i lisnih vašiju, mrazovaca, kruškine buve i drugih štetočina.

Za zimsko tretiranje voćaka i vinove loze preporučuju se: Mineralna ulja (Galmin i Belo ulje), Mineralno ulje + Diazinon (Oleodiazinon), Mineralno ulje + Metidation (Oleometion, Oleoultravet, Dast oil) i Mineralno ulje + Paration (Galpar, Stopar oil).

Program zimske zaštite pojedinih voćnih vrsti (mirovanje vegetacije):

Malina

Sušenje izdanaka

Didimela

Antraktoza

Malinin moljac

Cuprablau Z (0,35-0,50 kg/ha) +

NitropolS (1,3%) +

Cythrin 250 EC (0,05%)

Kruška

Kruškina buva (početak aktivnosti t > 10° C)

NitropolS (1,3%) +

Cythrin 250 EC (0,03%)

Breskva

Šupljikavost lista

Kovrdžavost lista

Lisne vaši

Štitaste vaši

Cuprablau Z (0,50 kg/ha) ili Funguran OH (0,4%) +

NitropolS (1,3%)

Ribizla

Gljivične bolesti

Grinje

Prezimljujuće forme insekata

Cuprablau Z (0,35 kg/ha) ili Funguran OH (0,3%) +

NitropolS (1-1,3%)

Borovnica

Sušenje letorasta

Rak stabla

Siva trulež

Molinioza, antraknoza

Prezimljujuće forme insekata

Cuprablau Z (0,35 kg/ha) +

NitropolS (1-1,3%) +

Cythrin 250 EC (0,025,05%)